Sådan bruger du anekdoter

Sådan bruger du anekdoter

Én af mine gode venner spurgte mig i tirsdags: ”Hvordan finder du på alt det, du siger?”. Selvom spørgsmålet mest var en provokation, har jeg alligevel skrevet et svar til ham (og dig). Dette indlæg er nummer to i rækken, så hvis du vil starter fra begyndelsen, skal du først læse om, hvordan du kan bruge spørgsmål til at finde gode samtalekroge.

Sådan bruger du anekdoter i den interessante samtale

Hvorfor anekdoter? Fordi de er menneskelige. Det er oplevelser og historier, som alle kan sætte sig ind i. Og fordi de kan gøres sjove, interessante – og ikke mindst relevante.

Og lad mig bare sige det igen: Historier behøver ikke altid være 100 procent sande. Men de skal altid være interessante. Nej, jeg siger ikke, at du skal lyve og opfinde falske historier, men jeg siger, at en sand historie, der er sket for din fætters vens kærestes søster, ikke tager skade af at blive trukket et par led længere ind. Der kunne fx blive til… Din kammerats søster. Ingen nævnt, ingen glemt. Og når du står og småsnakker med Peter, er han ligeglad med små journalistiske stramninger, der gør historien mere relevant. Han går jo ikke ud og skriver en akademisk artikel om det. Men god historiefortælling er en helt anden blog.

Hæng anekdoter på samtalekrogene

I mit første indlæg om Den interessante samtale, viste jeg tre emner, som den gode Peter gav os, da han svarede på et simpelt spørgsmål. Hvis du ikke har læst Peters svar, kan du finde dem her.

Peters tre emner – eller “samtalekroge”, som jeg kalder dem var:

  1. Jeg har været her siden i går
  2. Vi er kørt hertil
  3. Vi kom fra Thyborøn

Alle tre kroge kan du koble dine egne små historier på, som kan kvalificere samtalen. Bare husk at afslut med et spørgsmål. Eksempel følger:

  1. Siden i går?! Der brugte konen og jeg hele aftenen på at pakke bilen – hun ville have hele garderoben med, som om den lille Aigo var et walk-in-closet… kender du det?
  2. Uh, køre! Vi tog toget for ikke at sidde fast på motorvejen. Og faktisk var jeg ret overrasket – Vi kørte med IC4 og det var kun vognens AirCon og rulletekst, der var i stykker. Selv bremserne virkede! Men, var det ikke et ræs med eftermiddagstrafikken?
  3. Thyborøn – Det er der ude af Niels Hausgaard kommer fra, er det ikke? Jeg så ham Live for en måneds tid siden. Han var helt fantastisk. Han elsker hans sange om sin bror – vidste du, at han er enebarn?

I alle tre tilfælde, har du givet Peter en lang række indirekte kroge at hænge sig i, mens du understreger, at det er hans tur til at bidrage til snakken, ved at fyre spørgsmålet af som en eksplicitte samtalekrog, han kan nøjes med at svare på.

Men der mangler jo en rød tråd?!

Nej, det gør ikke noget, at samtalen kører af sporet allerede, for helt ærligt; hvor interesseret er du egentligt i, om han kører Toyota Yaris eller kommer fra en Vestjysk landsby? Det er ikke det, der er pointen. Pointen er at nå frem til noget, hvor du ikke skal være bevidst om samtalen, men hvor den bare kører af sig selv. Frem til noget, I begge er interesserede i.

I mit sidste blogindlæg om Den interessante samtale vil jeg blot understrege, at en interessant samtale efter mig mening SKAL køre af sporet. Hele tiden.

Læs næste skridt i Den interessante samtale: Følg sidesporene til ende og returnér.[

Deltag selv i samtalen! Skriv en kommentar i bunden af siden!

One comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *