interessant samtale

Interessant samtale: Følg sidesporene til ende og returnér

Dette er tredje og sidste afsnit i serien om, hvordan man holder en interessant samtale i gang, når man taler med nogen, man overhovedet ikke kender. Har du ikke læst de første to, synes jeg, at du skal starte her.

I dette afsnit vil jeg udfordre den røde tråd. Eller i hvert fald den helt liniære røde tråd:

Følg sidesporene til ende og returnér

For netop det – at køre af sporet – er mit sidste trick, når man skal holde den interessante samtale i kørende. Lad blot historierne køre sig selv til ende. Spring og hop i samtalen; kør ud ad en tangent. Og så kom tilbage.

Problemet med det sidste punkt (altså at komme tilbage) er, at det kræver, at du har lyttet. For når I rammer endestationen for et emne – ”Nå, så Yarissen kører altså 25 km/l. Jamen, det kan være, at jeg skal have sådan én i stedet for at køre i tog…” – så er det tid til aktivere nogle af de gamle samtalekroge fra starten af samtalen. Vær ikke bange for, at gå hele vejen tilbage til start. Det viser igen bare, at du rent faktisk lyttede fra første færd.

Sådan bliver spring i samtalen relevante

Hvis vi tager eksemplet fra det første indlæg om Den interessante samtale, har vores testperson, Peter, givet os tre “samtalekroge” i den første sætning, han sagde:

 1. Jeg har været her siden i går
 2. Vi er kørt hertil
 3. Vi kom fra Thyborøn

Når I er nået til vejs ende på punkt 2 (altså Yarissen), kan du helt naturligt starte på punkt 3:

… Men det er nu stadig langt at køre helt fra Thyborøn ¬– Er det egentligt ikke op mod Klitmøller? Jeg har en kammerat, det surfer meget der oppe omkring. Kan man også det i Thyborøn?”

Målet: En mere interessant samtale!

Og ja, sådan kan det forsætte en hel aften, hvis du er god. Men lad os da håbe, at I finder noget, der er så interessant, at I begge glemmer samtaleformlen, og blot lader den køre helt naturligt.

For det må være målet: At finde noget, I begge synes er interessant at tale om, selvom I ikke kendte hinanden før, og selvom I kommer fra to vidt forskellige baggrunde.

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvordan man ellers kan holde en samtale i gang med en fremmed? Kom med dine tricks til intelligent small talk i kommentarsporet. Tak!

2 comments

 1. Man kan måske skelne mellem tre slags samtaler. 1. Den faglige samtale. Den foregår ofte på arbejdspladsen eller hvis man har en fælles interesse. Denne glider nemt og knytter bånd i arbejdsrelaterede eller fritidsrelaterede sammenhænge. Derfor oplever man måske også at snakken går nemt når man taler med folk fra arbejdet, hvor en samtale med en ven man ikke har set længe kan gå lidt mere trægt.
  2. Smalltalk. Det er nok det du referer til i din blok. Her er emnet for samtalen ikke vigtig, men samtalen i sig selv er. Lidt ligesom at nyde et godt eller dårligt glas vin. Det kan være en behagelig oplevelse, som kun eksisterer for nydelsens skyld, eller som noget man skal kæmpe sig igennem. Fordi samtalepartneren i princippet kunne byttes ud med en anden, som ville give en lignende “nydelse”, kan denne form for samtale nemt blive lidt overfladisk.
  3. Den “intime” samtale. Den foregår mellem gode venner eller en partner (selvom sidstnævnte samtaleform måske også kunne få sin egen kategori). Her er det samtalepartneren der er vigtig og man nyder i højere grad samværet med samtalepartneren end I smalltalk kategorien. Her kan samtalepartneren ikke byttes ud, hvilket gør samtalen mere personlig og “intim”.

  1. Hej Benjamin. Tak for kommentaren – og for snakken sidste fredag.
   Du har helt ret. Der hvor jeg gerne vil lande er egentligt, hvis man kan få small-takk-samtalen til at bevæge sig over i det du kalder ‘den faglige samtale’. Den intime samtale tager (oftest) længere tid, end man har ved et relativt kort møde.
   // Mikkel

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *