Hvordan holder man en interessant samtale i gang

Hvordan holder man en (interessant) samtale i gang?

Én af mine gode venner spurgte mig i tirsdags: ”Hvordan finder du på alt det, du siger?” Spørgsmålet var nok en blanding af et reelt spørgsmål og en diskret hentydning til, at jeg indimellem burde værdsætte stilheden lidt mere (a.k.a. knytte sylten).

Alligevel hørte jeg (naturligvis) kun den første betydning, og det har fik mig til at overveje, hvad det egentligt er, jeg gør, når jeg uden problemer kan holde en samtale kørende i flere timer med totalt tilfældige personer.

Hvordan holder man en interessant samtale i gang?

I dette indlæg vil jeg fokusere på netop de tilfældige personer. Eller personer, som du ikke i forvejen kender. At holde samtaler kørende med din familie og venner, må du selv stå for. Den rigtigt svære prøvelse er at føre en intelligent samtale med personer, som du overhovedet ikke kender, og som måske kommer fra et helt andet sted end dig selv – i bogstavelig og overført betydning.

Så altså… Hvordan holder man en interessant samtale kørende? Jo, i virkeligheden bruger jeg særligt tre samtaletricks. Og det første får du her:

1. Afsøg Common-grounds. Stil spørgsmål og bak op.

Du har helt sikkert også tænkt: ”OK, vi to har jo intet til fælles overhovedet!?” Men hvis du er lidt mere rationel, så ved du jo godt, at det helt bestemt må være løgn. Der vil altid være en eller anden lille flig, som to mennesker har tilfælles. Og derfor er din opgave, at finde den flig.

Se det lidt som en detektivopgave. Du skal finde den ene ledetråd, der kan lede jeres samtale på vej til noget interessant og noget, du kan lære af. Derfor starter den gode samtale også med spørgsmål.

De nemme og indledende begynder med Hvad, Hvor og Hvornår. Vær ikke bange for flosklerne. Floskelspørgsmål er safe ground for jer begge – i kender jo ikke hinanden, så det giver ligesom mening at starte meget blidt ud. Når du møder Peter for første gang, så prøv derfor med: ”Nå, hvad laver du så her?”, ”Hvor kommer du så fra?”, ”Hvor kender du Henriette fra?” eller ”Hvornår er I ankommet?” (eller variationen ”Har I været her længe?”).

Du skal finde den ene ledetråd, der kan lede jeres samtale på vej til noget interessant og noget, du kan lære af. Derfor starter den gode samtale også med spørgsmål.

Formålet er naturligvis ikke, at du skal kunne referere detaljerne om Peter og Henriettes baggrund. Formålet er, at du kan finde nogle kroge, du kan hænge samtalen på. Og faktisk vil disse kroge allerede begynde at dukke op efter det første spørgsmål.

For når Peter svarer: ”Vi har været her siden i går, for vi skulle køre hele vejen fra Thyborøn”, så har du dine tre første kroge. Kan du selv se dem?

Hæng dit svar på samtalekrogene

De tre kroge, jeg ser i Peters svar, er:

  1. Siden i går
  2. Køre
  3. Thyborøn

Hvorfor? Fordi det er ting, du kan spørge ind til. I virkeligheden kan du spørge ind til alle tre emner, men jeg vil altid vælge det emne, jeg selv ved mest om eller er mest interesseret i at vide mere om. En samtale er jo ikke andet end en videnudveksling, så lad os bare blive klogere.

Du kan altså spørge (og nu formulerer jeg det, som jeg ville sige det selv):

  1. Nå for satan. Du har måske overnattet her på hotellet? Er det godt?
  2. Jamen er det så din Toyota Yaris, der holder ude foran? (Alternativt: Det var også langt – hvor lang tid tager det egentligt?)
  3. Thyborøn – Det ligger op mod Klitmøller, gør det ikke? Har du været der? (Alternativt: Thyborøn, det kender jeg kun fra den der sang – hvor er det egentligt det ligger?)

Med disse helt simple spørgsmål, ved Peter at du faktisk er interesseret i, at tale med ham. Og i at lytte til det, han har at fortælle. For hver gang Peter svarer, vil der opstå nye kroge, som du kan hænge samtalen på, og som kan bringe jer tættere på noget, som I begge synes er interessant at høre og fortælle om.

MEN, for ikke at der går kriminalforhør i samtalen, skal du selvfølgelig også byde ind med noget. Og selv, er jeg fan af anekdoter. Klik videre på samtalerejsen og lær, hvordan du bruger simple anekdoter til at kvalificere samtalen:

Trin 2: Fortæl anekdoter – historier om egne og andres oplevelser

Kan du bruge indlægget til noget, eller det bare en gang bavl? Smid en kommentar nederst!

One comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *