Udvikling, milepæle og tålmodighed

Problemet med udvikling

Al udvikling tager tid. Noget mere end andet. Men al udvikling tager tid. Og ganske uvidenskabeligt kan jeg fra min egen stol konkludere, at stor udvikling tager lang tid, og lille udvikling tager kort tid. De største udviklinger tager længst tid, og netop derfor er det også de store udviklinger, der er sværest at se…

Overspringshandlinger

Muse: Hæve-sænke-skrivebord og andre undskyldninger

Jeg skal bruge kaffe og et sted uden forstyrrelser.

En god kaffe. Og en god stol. Et hæve-sænke-skrivebord og en god sang i hovedtelefonerne. Måske Sam Smith. Nej, det overdøver ikke de andre. Det overdøver ikke overspringstankerne i mit hoved. Det overdøver ikke Linkedin, der råber på opmærksomhed. Nej, Metallica eller måske noget mere larm.

Ja, nu er den der, min Muse.

Læs & forstå akademiske tekster

Læs & forstå HVAD SOM HELST!

Det er skriftsproget, der markerer overgangen fra forhistorisk til historisk tid. Det var skriftsproget, der satte fart i den teknologiske udvikling, og som gør at udviklingen til stadighed bevæger sig med hastigere skridt.
Hvorfor?
Fordi skriftsproget gør det muligt at opbevare informationer og overlevere viden fra generation til generation. Fordi skriftsproget gør det muligt at lære hvad som helst fra hvem som helst.
Men hvordan lærer man så gennem tekster? Hvis nu man vil lære noget helt nyt og meget komplekst? Hvis nu man vil lære… kvantemekanik?
Desværre må vi konkludere at den teknik, vi lærte i skolen, måske ikke er den mest effektive. At slæbe sig igennem en lærebog fra start til slut, er simpelthen ikke den smarte eller hurtige måde at lære nye koncepter på.

Om at lære at kravle

Min datter har lige lært at kravle. Eller hun er i gang med at lære det. Ét skridt med armen, ét med benet, og så falder hun. Men hun kommer fremad, og det er en helt ny ting for hende. Og for hendes forældre – hvad blev der af, at man kan placere hende i et hjørne og så ville hun blive der?

Uden at blive alt for sentimental, så er det, at se et lille barn lære nye færdigheder, en helt fantastisk oplevelse. Ingen nervøsitet at ane. Det er fantastisk, ikke bare fordi jeg som far bliver glad og stolt over mit lille afkom, men også fordi hendes udvikling minder mig om, at alting skal tillæres.

Alt.

Så det er bare at komme i gang med at øve sig.

Travlhed hos iværksættere er heller ikke godt

Har du travlt? – Jamen, det er da godt…

DU KENDER DIALOGEN:

– “Hvordan går det?”
– “Puh, jeg synes, jeg har travlt for tiden,”
– “Jamen, det er jo godt, er det ikke?”
– “Jo, selvfølgelig!”

Mens snakken går om, at vi skal arbejde mindre og stresse mindre, når vi har ansatte medarbejdere i tankerne, tager snakken en drejning lige så snart, det handler om selvstændige. Taler man med selvstændige, er det pludseligt godt, hvis der er travlt. Hvis man næsten ikke kan følge med.

Men hvorfor? Selvfølgelig fordi, det betyder penge i kassen.

Heldigvis betyder travlhed også penge i kassen for selvstændige, men mit spørgsmål er: “På bekostning af hvad?”

[4 minutters læsning]

Dagens henrettelse: “Jeg tænker at”

Att. danskere

I dag henrettes: “Jeg tænker at”.

Jeg tænker, at det er på tide at stoppe. Ikke med at tænke, men stoppe med at sige “Jeg tænker at”. Et udtryk, der har haft eksponentiel vækst de sidste par år, og jeg tror, at jeg ved hvorfor. Forklaring følger. Men først:

Farvel “Jeg tænker at”. Tak for et (om)hyggeligt bekendskab – hvad tænker du om skafottet?

BETÆNKSOM NEKROLOG

Som barn var jeg var en talende dreng. Det kommer næppe bag på nogen. Jeg havde mange meninger om mange ting; nogle mere faktafunderede end andre, men det så jeg stort på. På et tidspunkt sagde min far til mig, “Mikkel, enten er det noget, du ved, eller også er det noget, du tror.” Og han havde ret, og jeg hørte (vist nok) efter.

Til min bedrøvelse, blev jeg alligevel indhentet igen af den sproglige faktasiform fra min barndom. Denne gang forklædt som en tanke. Jeg faldt i fælden og tog “Jeg tænker at” til mig. Det lød jo så godt:

“Jeg tænker, at vi skal satse på Linkedin.”

“Jeg tænker, at vi er enige.”

Ja, det lød godt, men den nu afdøde “Jeg tænker at” var en splattenslager. En plattenslager, der lagde sig i midterfeltet mellem vished og synsning. En plattenslager, der camouflere sin manglende viden, for at fremstå… [3 minutters læsning]

Ikke mere pseudoarbejde

På afvænning: Ikke mere pseudoarbejde

Indrømmet. Jeg bruger også meget tid på det såkaldte pseudoarbejde. Altså arbejde, som ikke skaber nogen reel værdi. Arbejde, som er opfundne opgaver, som vi bruger tiden på i stedet for at holde fri. Men når man er opdraget til at arbejde tager 37 timer, så er det faktisk svært at finde ud af, hvilke opgaver, man måske bør lægge fra sig. Det synes jeg i hvert fald.

Så første skridt: Find ud af, hvad du laver. Jeg vil opfordre dig til at lave samme øvelse, for den er faktisk ret tankevækkende. Til inspiration kan du se min liste her… [5 minutters læsning]