SKABELON TIL DET GODE BLOGINDLÆG
Når man skal skrive et blogindlæg, er der mange ting der skal være i orden. Du skal have god tegnsætning, kreativt og levende sprog, kunne male et billede for læseren, ramme en målgruppe og så videre. Der findes ikke en skabelon til at have kreativt og levende sprog, men der findes en skabelon til, at dit indlæg får den helt rigtige opsætning. Så bliver dit indlæg ikke bare flot at kigge på, men det bliver mere overskueligt, og giver helt sikkert dine læsere en bedre oplevelse.
Skriver du ud fra en skabelon, kan det næsten altid forbedre din effektivitet og vil gøre det lidt mere overskueligt at få skrevet mange indlæg til din blog hver måned.
OVERSKRIFTER OG UNDEROVERSKRIFTER
Overskrifter og underoverskrifter er alfa og omega i en tekst. Uden dem ved læseren ikke, hvad der skal ske. Overskriften skal selvfølgelig altid være øverst. Den må gerne være kreativ, men pas på, at den ikke bliver for kreativ. Det skal helst give mening i forhold til teksten.
Underoverskrifter bruges til at signalere et skifte i teksten. Du har fortalt om én ting i din tekst, og nu er det tid til at introducere et nyt element. Du fortæller læseren, at nu sker der et skifte i teksten. Det skifte skal underoverskriften dække tilstrækkeligt, således at læseren ikke bliver overrasket over, at der kommer noget helt nyt. Der skal ske et naturligt skift i teksten, så der er ikke en fast formular for, hvornår der skal komme en underoverskrift. Men det er vigtigt, at den er dækkende. Så vær gerne specifik!
Vær specifikke
Hvis afsnittet handler om, hvilke ingredienser der er i jeres produkt, så skal underoverskriften være ”Ingredienser i vores produkt”. En tommelfingerregel er, at du ikke skal være for kreativ og kunstnerisk i din underoverskrift. Hold dig fra metaforer og idiomer, altså, faste sproglige vendinger, som at tale frit fra leveren, med mindre du simpelthen ikke kan finde på andet. Du skal være sikker på, at det dækker tilstrækkeligt. Det vigtigste er, at læseren forstår, hvad det er vedkommende til at læse om.
INTRODUKTION, BRØDTEKST, AFSLUTNING
Når du starter din tekst, er det en god idé at benytte sig af en introduktion. Du præsenterer din tekst for læseren. Den skal ligesom overskriften være dækkende. Det vil sige, at du kort og præcist fortæller læseren, hvad der skal ske i den her tekst. Det er en god idé at lægge lidt godbidder ud, som læseren kan glæde sig til længere nede i teksten.
Når man kommer ned i teksten, er det her du skal fortælle og forklare. Al den tekst, du har imellem underoverskrifterne, kaldes din brødtekst.
I brødteksten forklarer du naturligt nok, det som du har lagt op til i underoverskriften. Hvis din underoverskrift er ”Maskiner vi bruger i produktionen”, bør du holde dit afsnit til kun at tale om netop det.
Til sidst i teksten skriver du en afslutning. Hvis det er en lang tekst, du har leveret, er det en god idé at samle op på, hvad der er blevet snakket om. Men det skal ikke være for langt et afsnit, og du bør ikke introducere nyt materiale.
HVOR LANGT ER FOR LANGT?
Det varierer fra indlæg til indlæg, hvor langt det skal være. Hvis du snakker om noget meget teknisk, bliver det selvsagt nødt til at være en smule længere, end hvis du blot overfladisk dækker et emne. Alligevel kan man godt have en tommelfingerregel. I vores skabelon har vi benyttet os af, at en introduktionstekst skal være cirka 100 ord. Det er nok til, at du kan dække, hvad der foregår i teksten og samtidig vække læserens nysgerrighed. Overskrifter og underoverskrifter er lidt mere frie, men generelt skal de kunne være på én linje, da lange overskrifter ofte blive upræcise og svære at læse.
Brødtekstens længde
Ved brødteksten er det lidt sværere at sætte et præcist antal ord på. Men 300 ord og ikke meget mere vil være det optimale at skrive mellem underoverskrifter. På den måde bliver det ikke sidelange afsnit, men meget overskueligt at kigge på. Underoverskrifterne guider nemlig læserens øjne ned ad siden og helt til slutningen, hvis indholdet ellers er spændende nok.
Som afslutning bør du ikke skrive mere end 100 ord. Det er nok til at samle op og slutte af, så læseren ikke bliver efterladt helt forvirret.
Som hovedregel har vores tekster tre afsnit, hvilket ender ud i mellem én til to sider.
Skabelonen er selvfølgelig kun vejledende, og man må ind imellem træde ud af skabelonens kasse og skrive lidt ekstra. Skabelonen giver dig en guide til at skrive præcist og perfekt til din blog. God skrivelyst!
Interessante faglige blogindlæg, endelig
Høj faglighed behøver ikke lulle læserne i søvn
Det hele handler om at skrive sit blogindlæg på en måde, så du fastholder læseren – og gør det tørre stof underholdende at læse.
Prøv selv.