Over de seneste to uger har jeg læst flere end 40 ansøgninger fra studerende, som har søgt studiejob hos min virksomhed.
Og det er jo rigtigt dejligt med så overvældende interesse for de jobopslag, vi har ude. Tak for ansøgningerne!
De mange ansøgninger har fået mig til at spekulere på, hvad det egentligt er, jeg sætter pris på i en ansøgning, og hvad det er, der gør, at folk bliver fravalgt uden en samtale.
Derfor får du her em lille guide til, hvordan den gode ansøgning skal indeholde og hvilke faldgruber, du skal undgå
5 ting, du skal have styr på, før du sender din ansøgning
1. Svarer du på ansøgningens spørgsmål?
Ser man nøgternt på det, er et jobopslag et råb om hjælp. Det er en forespørgsel på nogle helt bestemte kvalifikationer og kompetencer, som virksomheden mangler. Derfor er det også vigtigt, at du svarer på jobannoncen, når du skriver din ansøgning.
Du skal altså svare helt konkret på, om du har de evner, der er nævnt i jobannoncen, og hvis du ikke har, så kan det være en god idé allerede i din ansøgning at skrive, hvordan du vil arbejde rundt om de kompetencer, du mangler.
Hvis der for eksempel står i opslaget, at du skal have erfaring med at designe infografikker, skal du også kommentere på det. Om du så har erfaringen eller ej spiller ikke så stor en rolle, hvis blot du kan forklare, hvordan du har tænkt dig at gå til opgaven med at lave infografikker.
2. Filformatet
Lige omkring halvdelen af de ansøgninger, jeg modtog til de to studenterstillinger, var i forkerte formater. Og med det mener jeg, at der kun et to acceptable formater: PDF eller portefølje-hjemmeside. Alt andet skal laves om.
Typisk vil ansøgningen være skrevet i Word eller direkte i mailen. Word går ikke, fordi skrifttyper og formatering risikerer at springe rundt som lopper på en kogeplade, når jeg åbner filen. Desuden er docx-filen et ulåst format, som alle og enhver kan redigere, og derfor ikke et acceptabelt format.
At skrive ansøgningen direkte i mailen går heller ikke. Dels fordi at mailen kan være besværlig at printe, så det bliver pænt, og dels fordi det simpelthen bare virker ugrundigt og uigennemtænkt.
Til gengæld går det heller ikke blot at sende en tom mail med to dokumenter tilføjet. Investér lige de tre minutter det tager at skrive ”Kære Mikkel. Jeg har fundet jeres stillingsopslag på Jobindeks, og er blevet meget interesseret. Vedhæftet finder du derfor min ansøgning. Jeg ser frem til at høre fra dig. Venlig hilsen Preben” – mere skal der ikke til.
3. Integritet mellem din ansøgning, og det du skriver
This is a big one. Alt for ofte er der ikke overensstemmelse mellem det, man siger man kan, og det som ansøgningen viser, man kan. Her tænker jeg særligt på stillinger til kommunikationsbranchen. Hvis du søger en grafikerstilling, så er dit første grafiske produkt til din kommende stilling, din ansøgning og CV. Og faktisk det ikke en helt så lille opgave at lave et grafisk lækkert CV. Det kræver tid, hårde prioriteringer og omtanke.
Det samme gælder for ansøgningen. Hvis du søger et tekstforfatterjob, så skal din ansøgning sgu også være en bombe af genial tekst. Uden at forcere. Jobansøgningen er en særligt besværlig genre, hvor du skal sælge dig selv. Du skal altså bruge ALLE dine bedste teksttricks, så netop din ansøgning hæver sig over alle de andre. En tekstforfatteransøgning skal sgu være sjov at læse. Du er jo TEKSTFORFATTER, right?!
Så sørg for, at din ansøgning også viser det, du faktisk siger, at du kan.
4. Layout
Godt layout er ikke forbeholdt grafikeransøgninger. Ingen ansøgning har nemlig haft glæde af Words standardskrifttype og den der hæslige blå farve, alle overskrifter får. Brug fem minutter på at vælge en god skrifttype, som du kan lide, og som hverken ligner Comic Sans eller Curlz.
Faktisk handler det ikke så meget om, hvad du vælger af udseende, men mere at du er bevidst omkring dit valg. Hvis du ikke har en mening, fordi du faktisk bare gerne vil søge den der revisorstilling, så lad andre have en mening for dig. Google ”Best font for job application”, og jeg vil æde min gamle hat på, at der kommer mindst 10 hits. Tag én af dem.
5. Rækkefølgen i CV’et
Det sidste nye skal være øverst. Ikke så meget diskussion. Jeg er faktisk ligeglad med, hvad du lavede for 16 år siden, så kronologisk rækkefølge, der starter med din vuggestue er et no-go.
5 ting, du skal undgå i din jobansøgning
1. Egocentricitet
Hvis din ansøgning bliver et langt ”Jeg kan, jeg vil, jeg får, jeg er”, taber du mig på halvvejen. Fortæl mig i stedet, hvad jeg får ud af det. En sætning som ”Jeg bidrager til et muntert arbejdsmiljø” kunne i stedet blive til ”I får et muntert arbejdsmiljø”.
På samme måde, er det vigtigt, at du fortæller virksomheden præcis, hvilken værdi de vil få, ved at ansætte dig. En kort paragraf om at du selv vil lære noget er fin, men den må ikke erstattet paragraffen om, hvilken værdi du vil skabe i virksomheden.
2. Floskler
Inden du folder alle superlativerne ud om, hvor god du er, så trykprøv lige dine selvroser for gemene floskler. Tænk: Ville nogen nogensinde fremhæve det modsatte i sin ansøgning? På den måde får vi ryddet ud i de gængse trivielle jobansøgningsfloskler, så som:
- engageret
- passioneret (og den har jeg et helt særligt problem med. Læs her)
- selvstændig
- ansvarlig
- grundig
- pligtopfyldende
- robust (den er ny fra 2016)
- positiv
- ser muligheder fremfor begrænsninger (jeg brækker mig)
Inden du bruger flosklerne, så tænk lige: ”Ville der nogensinde være nogen, der skrev det modsatte?” Jeg har i hvert endnu til gode at se en ansøger, der er ”uengageret, upassioneret, uselvstændig og negativ”. Men hvem ved, hvis nogen tør sende mig dén ansøgning, hiver jeg dem sgu nok til samtale. Måske med en psykolog på sidelinjen.
3. Selvmodsigelser
Ja, det siger sig selv. Lad være med først at fortælle, hvor meget du skatter at arbejde i grupper og trives i store forsamlinger, for bagefter at fortælle, hvor dygtig du er til at arbejde koncentreret og alene med noget. Du skal være en sær snegl for slet ikke at kunne begge dele, så hold dig til den ene af dem. Hvis du trives bedst med musik i ørerne og dyb koncentration, så fremhæv det. Hvis du er bedst, når du står foran whiteboarded og brainstormer med gruppen, så læg vægt på det.
Vi skal ikke kunne det samme alle sammen alligevel, så jeg vil gerne bare vide, hvordan jeg gør dig til den bedste version af dig selv.
4. Stave- og kommafejl
Indrømmet. Jeg er sprognørd og får knopper, når jeg hører folk bytte rundt på lagde og lå. Derfor: Gør dig selv den tjeneste, at du læser korrektur på ansøgningen, inden du sender. Også for kommaer.
Er du ikke selv skarp i det skriftlige, så send din ansøgning forbi en ven eller en søster, som er. Og det er faktisk lige meget, hvilken type stilling du søger. For sproglige fejl er forstyrrende for læsningen uanset, om du vil være kranfører eller kommunikationsmedarbejder.
Den største sproglige nørd, jeg kender, er min gamle kollega. Hun er talnørd og spiser multible regressioner til morgenmad. Og så hader hun kommafejl. (Og når hun ser denne blog, så falder hun helt sikker over et par stykker, for jeg læser ikke korrektur før jeg offentliggør)
5. Til rette vedkommende
Mit sidste punkt er udtrykket ”Til rette vedkommende”. Væk med det. Brug lidt tid på at finde ud af, hvem du rent faktisk skriver til. Ofte står det i opslaget, men hvis ikke, kan du også ringe til virksomheden og spørge, hvem du skal sende ansøgningen til.
Hvis du absolut ikke kan finde en bestemt person, så skriv virksomhedens navn. ”Kære Montanus”. Det er den næstbedste løsning. For som min gamle chef sagde, lige inden han trykkede på Delete: ”Rette vedkommende… Det hedder jeg ikke.”
Summa summarum, så kan det hele koges ned til én kraftfuld bouillonterning: Det skal se ud som om, du faktisk vil det. Jeg vil kunne se, at du har brugt tid på ansøgningen, for netop tid er vores dyrebareste ressource, så hvis du har brugt din tid på mit opslag, så ved jeg, at du mener det.
Held og lykke med jobsøgningen
Gør det simpelt og overskueligt. Så når din ansøgning/CV ligger i “bunken” kan en potentiel arbejdsgiver hurtigt danne sig et overblik.