EFFEKTIVT: FÅ DIN SOCIALE HJERNE I SPIL, NÅR DU SKRIVER
For nyligt holdte jeg et oplæg om, hvordan man kan gøre sin indholdsproduktion overskuelig. For uoverskueligheden er faktisk ofte det største problem. Det er svært at overskue, hvilke emner der er relevante. Det er svært at overskue, hvordan man skal strukturere sin tekst, og det er svært at overskue, hvordan man bedst henvender sig til sine kunder.
Heldigvis findes der tricks til at komme uoverskueligheden til livs. Og det starter med det sidste punkt: Hvordan man henvender sig til sine kunder.
GLEM SEGMENTERNE FOR ET KORT SEKUND
Siden du først stiftede bekendtskab med markedsføring, er du blevet tudet ørerne fulde af, at man skal segmentere sine kunder. Og det er der naturligvis også noget hold i.
Men når du sidder foran tasterne og skal formulere dine sætninger, modarbejder dine segmenter dig. For hvordan skriver man en tekst til “mænd i alderen 40-55 år fra Aarhus”? Hos Montanus samarbejder vi med mange mænd i det segment, men der er gudhjælpemig stor forskel på, hvordan vi henvender os til dem.
Så længe vi holder os på segmentniveau, får vores sociale hjerne nemlig slet ikke hjælp nok til, hvordan den skal agere og kommunikere. Vi skal derfor indkredse meget mere, for at sætte vores sociale kapaciteter i spil i kommunikationen: Vi skal helt ned på én person.
SKRIV TIL ÉN PERSON. ALTSÅ KUN ÉN PERSONA.
Lad mig spørge dig, om der er forskel på, om du skriver “hej” eller “kære”, når du mailer med dine kunder? Chancen er, at du vælger din hilsen efter, hvor godt du kender din kunde, og hvordan de selv kommunikerer den anden vej.
Oftest kommer det helt naturligt; vi ændrer helt instinktivt vores ord og sætninger afhængigt af, hvem vi skriver/taler med. Det er derfor, vi ikke kan skrive til et segment. For der er kæmpe forskel på vores ord, afhængigt af hvem der sidder i den anden end.
Derfor kan vi også gøre vores content-produktion meget nemmere ved at vælge én bestemt person ud, og så skrive indholdet til ham/hende.
På den måde gearer vi vores hjerne til automatisk at vælge sætninger og ord, så de passer til den person, vi har i tankerne.
Hvis du sidder i en B2B-virksomhed og kender dine kunder personligt, kan du vælge én af dine kunder ud, og skrive direkte til hende.
Sidder du i en B2C-virksomhed, eller bare ikke har direkte kundekontakt, kan du gå på jagt efter data om dine kunder. Brug både de kvantitative data, du kan finde i Google Analytics, Facebook og Linkedin, og de kvalitative data du kan hente ud af kolleger med kundekontakt. Med informationen sammensætter du et detaljeret portræt af jeres “kernekunde”, som du kan bruge til at billedliggøre personen, når du skal skrive.
DETALJER I DIN ``KERNEKUNDE``-PERSONA
Ingen detalje om jeres ene kernekunde-person er overflødig. Praktisk talt alle detaljer, kan hjælpe dig med at visualisere din modtager:
- Hvilken bil kører hun i?
- Hvor mange børn har hun?
- Hvor bor hun?
- Hvad er hendes mål i livet?
- Hvad er hendes største udfordring professionelt?
- Hvor meget bruger hun sociale medier?
- Hvornår vågner hun? Og har hun rejsetid til arbejdspladsen?
Man kunne blive ved. Men stop inden, der går Knausgaard i den.
HVAD SÅ MED ALLE DE ANDRE KUNDER?
En bekymring vi ofte møder, når vi præsenterer denne metode er, om man ikke mister sine andre kunder, når man ens fokus er så snævert?
Og som du sikkert har gættet, så er svaret nej. Eller lad mig spørge på en anden måde: Har jeg mistet dig?
For med mindre du rent faktisk ér min kunde, Rikke, så er denne artikel ikke skrevet til dig. Ikke direkte i hvert fald.
Og med det – Rigtig god skrivelyst!
2 kommentarer