Du kender dialogen:
“Hvordan går det?”
“Puh, jeg synes, jeg har travlt for tiden,”
“Jamen, det er jo godt, er det ikke?”
“Jo, selvfølgelig!”
Derfor er travlhed heller ikke godt for iværksættere
Mens snakken går om, at vi skal arbejde mindre og stresse mindre, når vi har ansatte medarbejdere i tankerne, tager snakken en drejning lige så snart, det handler om selvstændige. Taler man med selvstændige, er det pludseligt godt, hvis der er travlt. Hvis man næsten ikke kan følge med.
Men hvorfor? Selvfølgelig fordi, det betyder penge i kassen.
Heldigvis betyder travlhed også penge i kassen for selvstændige, men mit spørgsmål er: “På bekostning af hvad?”
Desværre kan jeg ikke bryste mig af at leve efter essentialistens retningslinjer; Den konstante opmærksomhed på, at når du vælger noget til, vælger du noget andet fra. Alligevel er jeg meget inspireret af tankegangen – måske fordi den er så indlysende logisk – og forsøger at tænke det ind i mine beslutninger.
Dine beslutningsprocesser skal designes
Jeg er typen, der taler før, jeg tænker. Det betyder også, at de ting jeg siger, nogle gange kommer lidt bag på mig. Mine holdninger opstår i det sagte. Det, jeg siger “ja” til, besluttes mens, jeg siger det.
For mig er det derfor ikke muligt at pause, og lytte til essentialist-englen på min skulder, der siger: “Har du tænkt på, at det betyder, at du får mindre tid med din datter i næste uge?”
Før jeg kan få gavn af overvejelsen, “alt du gør er godt, men hvad er det essentielle?”, skal der derfor lægges ind i procesdesignet fra starten. Overvejelsen skal indlejres i den ramme, som jeg tager beslutningerne ud fra. Men hvad mener jeg med det nonsens. Jo, tag disse eksempler på rammeændringer, jeg har lavet for Montanus og mig selv inden for det seneste år:
FØR | EFTER |
Montanus skriver tekster, men jeg kan også godt sætte din hjemmeside op, hvis det er det, du har brug for. | Montanus skriver UDELUKKENDE tekster. Jeg takker nej til hjemmesideopsætning. |
Jeg vil have forskellige billeder til alle mine blogindlæg, fordi det er det, man gør. | Jeg bruger den samme SKABELON til billeder til alle mine blogindlæg, fordi det er teksten – ikke billedet – der er vigtig. |
Jeg søger alle typer kunder, der har brug for tekstarbejde. | Jeg søger UDELUKKENDE tre specifikke kundetyper, baseret på branche, ansatte og omsætning. |
Jeg planlagde, hvad jeg skulle, fra dag til dag. | Jeg FASTLÆGGER, hvad jeg skal bruge tid på på månedsbasis, for at holde fokus på min strategi. |
Jeg sagde: “Jeg kan det og det og det.” | Jeg siger: “Jeg VIL det og det og det.” |
Indrømmet: Efter-kolonen i tabellen er min hensigtserklæring – i et svagt øjeblik kan jeg godt glemme det. Men pointen er den samme: Jeg forsøger kun at bruge tid på det, jeg har besluttet mig for, at jeg vil rent strategisk. Jeg forsøger at holde øjnene på målet, ikke på bolden.
Så hvordan hænger det så sammen med de indledende tanker om travlhedens dualitet?
Travlhed er tegn på manglende beslutninger
Det hænger sammen med forskellen på efficient og effektiv. Altså, forskellen på om du gør tingene rigtigt, eller du gør de rigtige ting. Og travlhedens paradoks hænger sammen med pareto-princippet – 80/20-reglen – som jeg skrev om for et par uger siden.
For selvom travlhed for iværksættere ofte betyder flere penge i kassen, skal man spørge sig selvom om to ting:
- Har jeg travlt med dét, som jeg tror på strategisk og gerne vil?
- Hvis ja, løser jeg opgaven på den bedste måde?
Kan du ikke svare “ja” på begge spørgsmål, har du travlt af de forkerte årsager. Og så er det ikke “godt at have travlt” – heller ikke selvom det periodisk kan give lidt ekstra penge i kassen.
Hvis du kan, skal du hellere undvære pengene og bruge tiden på de ting, der er vigtige for dig – om det er markedsføring af din forretning, tid med familien eller sågar søvn.
Den løftede pegefinger og konklusionen på indlægget er derfor:
Du skal turde sige nej til opgaver, der skubber dig tættere på dit strategiske mål.
Og nu går jeg ud og pudser min glorie.