Hvad er egentligt en god LinkedIn-profil? Det spørgsmål støder jeg af og til på, og jeg finder det overalt på nettet – både som faktiske spørgsmål og som retoriske spørgsmål, hvor man selv svarer på det bagefter. Som du nok kan regne ud, hører denne blog til i den sidste kategori.
Man kunne derfor lidt provokerende spørge, hvorfor fa’en jeg så bruger tid på at skrive om det? Hvis der er så mange andre, der allerede har svaret på, hvordan en god LinkedIn-profil ser ud, kunne jeg så ikke bare lave en helt kort artikel, hvor jeg linker videre. Problemet er, at andre LinkedIn-guides glemmer salgets vigtigste driver, nemlig at sætte kundens behov i centrum.
Okay, det statement kræver nok lidt forklaring, så lade os bare prøve at tage den fra toppen:
En god LinkedIn-profil har et klart formål
Ser du, mit problem med mange af de øvrige guides til, hvordan du laver en god LinkedIn-profil, er såre simpelt. I hvert fald, hvis man kigger lidt strategisk på det.
Mit problem er, at mange af de øvrige guides glemmer at stille dig, kære læser, spørgsmålet:
?♂️ Hvorfor vil du gerne være på LinkedIn? ?♀️
Måske de glemmer spørgsmålet, fordi LinkedIn efterhånden er comme il faux, hvis man er en del af arbejdsstyrken i Danmark. I hvert fald den del af arbejdsstyrken, der sidder med røven plantet på en kontorstol 8 timer om dagen).
TRÆNGER DIN PROFIL TIL ET LØFT? Optimer din profil til at sælge ➡️ Læs mere.
Så hvorfor vil du egentligt gerne være på LinkedIn?
Der er masser af andre gode aktiviteter, du kunne tage hul på end at bruge tid på LinkedIn. Aktiviteter, som er mere underholdende, giver større tilfredsstillelse og i mange tilfælde endda også en langt bedre karriere, .
Alligevel sidder vi alle sammen og scroller ned over det “ih-så-professionelle”-feed. Måske er det i håb om at en eller anden “once-in-a-lifetime-opportunity”pludselig opstår.
Men lige meget, hvor krydsede vores fingre er, så har vi endnu ikke svaret på det vigtigste spørgsmål: Hvorfor vil du gerne være på LinkedIn?
Tja, typisk opretter man jo en LinkedIn-profil af en af de følgende to grunde:
- Du vil gerne have et (nyt) job ?♂️
- Du vil gerne have flere kunder ?
Der er også en tredje grund, som – hvis man er en rigtig duksedreng – måske alligevel gælder: Du vil gerne finde ny, faglig inspiration. ?
Personligt kalder jeg en bullshit alarm, når jeg hører denne grund, men i virkeligheden hører jeg den kun sjældent. Så vi holder os til de to: Jagten på jobbet eller jagten på kunden.
En god LinkedIn-profil er (meget) mere end et CV
Med det etableret, kan vi binde løkken til mit statement om, at andre LinkedIn-guides godt kan være lidt snæversynede.
Snæversynede, fordi de ofte kun arbejder ud fra formål nummer 1.
Når du googler “LinkedIn-guide”, vil du se, at rigtig mange af resultaterne omhandler, hvordan du laver en profil, der kan skaffe dig et job.
Faktisk – og nu risikerer jeg en shitstorm – oplever jeg ofte, at de er så generelle, at du ikke får mere ud af at læse disse guides, end ved at klikke på elementerne og læse LinkedIns egne beskrivelser.
Ja, det er rigtigt, at du skal udfylde din profil udførligt, for at den er god. Det er dog langt fra ligegyldigt, hvad og hvordan du skriver det, og hvad du lægger fokus på, når du opretter din profil.
Fokusér på HVAD du skriver, og HVORDAN du skriver det, så du kan vinkle din tekst rigtigt og skabe salg online. #SoMeForBusiness #socialselling Click To TweetNår du ikke er på jobjagt, men er ude efter nye kunder
Hvis du så ikke er på jobjagt, men faktisk søger nye kunder, jamen, så er du endnu mere på herrens mark.
LinkedIns beskrivelser af profilens forskellige elementer er nemlig mildest talt ikke tiltænkt dig, som har noget at sælge.
Husk på, at LinkedIn startede som et rekrutteringsværktøj. En slags socialt Jobindex, hvor du kunne stille dit CV til rådighed for interesserede.
I dag har LinkedIn som bekendt flyttet fokus en del og er i stedet blevet et professionelt netværk. Et netværk hvor du både kan finde nye arbejdsgivere, nye medarbejdere og nye kunder og leverandører.
Mulighederne på din personlige LinkedIn-profil har da også ændret sig i takt med, at platformen har bredt sit formål ud. Alligevel er hovedtrækkene på den personlige LinkedIn-profil som udgangspunkt konstrueret omkring CV’et – og lad mig bare sige det lige ud:
➡️ Dit CV er måske et af de mindst sælgende dokumenter, du kan vise dine leads.
Salgsoptimer din profil
Du må arbejde lidt mere med din profil, hvis dit formål på LinkedIn er at få flere kunder. Hvis du vil have flere kunder med din profil, er en god LinkedIn-profil nemlig ikke nødvendigvis kun en, der er udførligt udfyldt.
Du må i højere grad være strategisk klog, når du udfylder din profil. Du må tænke på, hvilke varer du har på hylderne.
Som sælger skal en god LinkedIn-profil være en personlig salgsside og altså ikke en gennemgang af din karriere.
I resten af denne artikel vil jeg gennemgå de ting, som du skal have styr på for at få en god, sælgende profil på LinkedIn.
Én, som ikke bare er udfyldt hovedløst, men som er bygget op og prioriteret, så du med størst sandsynlighed kan lokke flere kunder til din biks.
TID TIL AT VÆKKE DINE LEADS? Få en profil, der starter salgsdialogerne på kun 9 dage.? Læs mere her.
En sælgende LinkedIn-profil henvender sig til kunden
For at skabe en god LinkedIn-profil, der understøtter dit salg, må du behandle den, som du behandler din generelle marketingstrategi.
Det første og væsentligste spørgsmål, der melder sig på banen, lyder altså:
“Hvem vil du gerne sælge til?”
Til spørgsmålet kommer en række tillægsspørgsmål, som kan klarificere, om det overhovedet giver mening for dig at være til stede på LinkedIn.
Spørgsmål, som svarer på, hvor meget krudt det kan betale sig at fyre af på verdens største, professionelle platform.
Spørgsmål: Giver det mening, at du bruger din tid på at få en god LinkedIn-profil?
- Sælger du B2B eller B2C? – Ofte er B2B-kunder lettere at fange på LinkedIn
- Er dine kunder selv på LinkedIn? – Ikke alle brancher er ligeligt repræsenteret
- Er de rette beslutningstagere hos dine kunder på LinkedIn?
Spørgsmål: Hvordan griber du det an for at ramme dine kunder?
- Hvilken persontype har din typiske kunde? – Så du kan tilpasse din kommunikationsform
- Hvordan bruger dine kunder selv LinkedIn? – Hvor trygge er de ved platformen?
- Er slutbrugeren og kunden den samme person, eller er kunden “mellemled” til slutbrugeren?
Når du kan svare på alle disse spørgsmål, ved du, om det kan betale sig for dig at oprette en LinkedIn-profil. Du har lagt de første trædesten til, hvordan du skal gribe indholdet på din profil an, for at den understøtter dit formål.
? ➡️ ? ONLINE KURSUS: Salgsoptimer din LinkedIn-profil, og boost dit Social Selling-Game. Læs mere her.
Hvad skaber salg i din branche?
Der er også en anden overvejelse, som du bliver nødt til at gøre dig, før du kan skabe en succesfuld LinkedIn-profil, som driver leads, salgsmøder og kunder i folden.
Overvejelsen er, hvad der giver meritter i netop din branche?
Når jeg siger “din branche”, så mener jeg i virkeligheden “dine kunders branche(r)“. Det er jo dem, du skal sælge til.
Sådan varierer meritter på tværs af brancher
Tro det eller ej, men når vi kigger på tværs af brancher, er der stor forskel på, hvad der betyder noget. Hvad der gør, at kunderne ser dig som en seriøs spiller i markedet. Eksempler på “meritter” kan være:
- Uddannelse, erfaring og målbare resultater. Typisk er disse meritter vigtige i de klassiske akademiske brancher, fx finansielle virksomheder og advokater.
- Medarbejdervilkår o.lign. Typisk vigtige, hvis du sælger til fx faglige organisationer og NGO’er.
- Portefølje og interesser. Typisk vigtigt for kreative erhverv, fx reklamebureauer, iværksættervirksomheder eller udviklingsafdelingen hos etablerede virksomheder.
Eksemplerne er naturligvis lidt karikerede, så jeg kan understrege en pointe. Forskellige mennesker lader sig jo overbevise af forskellige ting. Det kan jo være, at netop din perfekte kunde er mere drevet af emotionelle elementer end rationelle, selvom alle omkring vedkommende tænker mest i regneark.
Alligevel er det en brugbar øvelse at gøre. Hvis du vil ramme flere end blot én enkelt person i din salgskommunikation på LinkedIn-profilen, bør tale til de generelle personlighedstræk i kundens branche.
Kort sagt skal du vinkle og prioritere din LinkedIn-profil, så den fremhæver de elementer, der resonerer allerbedst med din målgruppe.
Også selvom det betyder, at du skyder lidt ved siden af enkelte typemæssige afstikkere – de fleste pile rammer som bekendt tæt på bull’s eye, hvis du rent faktisk sigter efter skivens centrum.
(Ja, ja, den dartkyndige kan pille metaforen fra hinanden, fordi centrum ikke har det højeste pointantal … Give me a break).
Ting, som kan være vigtige for netop dine kunder
Her er en liste over nogle af de ting, som vejer tungt hos dine kunder, når de skal vælge leverandør:
- Akademiske meritter
- Erhvervserfaring
- Nuværende jobtitel
- Frivilligt arbejde
- Din (kreative) portefølje
- Din nuværende kundeportefølje
- Om man bliver en stor eller lille kunde sammenlignet med din øvrige kundeportefølje (begge dele kan tolkes både positivt og negativt)
- Kurser og diplomer
- Offentlig optræden
- Anbefalinger fra andre kunder, medarbejdere og samarbejdspartnere
- Fælles forbindelser/netværk
- Kreditvurderinger
- GDPR-politik og ISO-certificeringer
- Ser du flink ud? Er du flink?
Okay, det var så nogle af de indledende strækøvelser. Måske de kan virke overflødige, men de er absolut nødvendige for at få en LinkedIn-profil i topform.
Nu kan vi så vende blikket mod selve LinkedIn-profilen og de ting, som kommer til at gøre en forskel for dit salg.
Husk, at gennemgangen af profilens vigtige elementer skal ses i lyset af den analyse, du lige har lavet af din kunde. Selvom nogle af pointerne er universelle, må du altså også gradbøje idéerne, så de matcher din målgruppe bedst muligt.
Hent pdf’en gratis!
5 VÆRKTØJER, SOM BOOSTER DIT SALG PÅ LINKEDIN
Er du også træt af at gå den lange stenede vej, for at skabe salg med LinkedIn?
Det var jeg. Og derfor så bruger jeg i dag nogle værktøjer, som gør det 100 gange nemmere, at trække leads i land, når jeg bruger LinkedIn.
You should try it.
GUIDE: Sådan laver du en god LinkedIn-profil, der hjælper dit salg på vej
Når du logger ind på LinkedIn og klikker ind på din personlige profil, finder du en lang række forskellige elementer og punkter, som du kan udfylde.
Selvom en veludfyldt profil typisk vil klare sig bedre end en mangelfuld, har punkterne langt fra samme betydning for, hvor godt du vil lykkes med at drive salg via din profil.
Elementerne i en god LinkedIn-profil kan nemlig først og fremmest prioriteres efter, hvordan andre LinkedIn-brugere oplever din profil, når de besøger den.
Sekundært kan de prioriteres efter, hvordan du bedst sikrer din profil topplaceringer, når folk søger på LinkedIn eller Google.
I denne gennemgang kommer vi til at kigge på alle de forskellige elementer på din LinkedIn-profil. Jeg kommer dog til at præsentere dem i prioriteret rækkefølge efter væsentlighed fremfor kronologisk i forhold til profilen.
Hvis du – ligesom alle andre – også er begrænset af tid, bør du gennemgå og forbedre elementerne i samme rækkefølge, som de bliver præsenteret her.
? ONLINE KURSUS ? Skab en 100 % salgsoptimeret profil på kun 9 simple sessioner. Læs mere her.
1. Se imødekommende ud på dit profilbilledet
Om vi vil det eller ej, er mennesker nogle fordomsfulde væsener. Vi har enormt svært ved at se ud over det visuelle førstehåndsindtryk.
Det betyder også, at det allervigtigste element på en god LinkedIn-profil er og bliver et godt profilbillede.
Sørg derfor for, at du har et vellignende billede, hvor du tager dig ud fra din bedste side. Du skal se venlig og imødekommende ud.
2. Væk interesse med din LinkedIn-overskrift
Når du er aktiv på LinkedIn med kommentarer, delinger og geniale indsigter, er din aktivitet akkompagneret af tre ting:
- Dit billede
- Dit navn
- Din LinkedIn-overskrift.
Det betyder også, at hvis du vil lokke besøgende ind på din profil, har du reelt set kun to elementer ud over din kommentar, som du kan gøre det med: dit billede og din overskrift.
Din overskrift skal altså være lokkende. Den skal vække interesse hos dine leads og trække dem ind på din profil.
Når folk lander på din profil, bliver dit banner vist i toppen af din profil. Og det er uanset, om besøget er fra en mobiltelefon eller en computer.
Det betyder, at folk ser dit banner allerede inden, de begynder at scrolle ned, hvilket giver banneret en helt særlig status som kommunikationsplatform på din LinkedIn-profil.
Du bør derfor bruge banneret til at fortælle din historie. Du kan fortælle, hvordan du hjælper dine kunder, eller fortælle om dit næstkommende arrangement.
Brug LinkedIn-banneret på samme måde, som du ville bruge et facadebanner på gavlen af din virksomheds bygning. På den måde kickstarter du oplevelsen af dit personlige brand (eller din virksomheds brand), når dine leads besøger din profil.
4. Fremhæv aktiviteter så du bliver levende og spændende
LinkedIn har for nylig introduceret muligheden for at fremhæve elementer på din profil. Og det virker efter hensigten.
Både på mobil og i browseren bliver der lagt ekstra meget mærke til de elementer, som du fremhæver. Det er derfor et easy fix, når det kommer til at lave en interessant og salgsoptimeret profil.
Du har mulighed for at fremhæve en række forskellige elementer:
- Opslag, som du har delt
- Webadresser
- Billeder, præsentationer og dokumenter
- Artikler, som du har udgivet på LinkedIn
De fremhævede elementer får en prominent plads på din profil, og det bliver fristende for profilbesøgende at klikke ind og se på det, du fremhæver.
5. Skriv et resumé, der fokuserer på alt andet end dit CV
Resuméet vises helt i toppen af din profil og indtager derfor en vigtig plads på en god LinkedIn-profil.
Med resuméet er det dog let at falde i fælden og bruge spaltepladsen på at opremse erfaringerne fra dit CV. Det er nærliggende, fordi det er sådan vi plejer at bruge tekststykker, der går forud for CV’et.
Det vigtige at huske her er dog, at folk ikke er kommet for at læse dit CV. Folk er kommet for at finde ud af, hvordan du kan skabe værdi for dem. Det er et egoistisk foretagende, som vi skal hjælpe på vej ved at servere netop den indsigt, som de er på jagt efter:
➡️ Hvordan kan du gøre deres liv lettere?
Brug derfor din resumétekst på at forklare dine besøgende, hvordan du kan skabe værdi for dem. Forklar også, hvordan du har skabt værdi for andre, som ligner dem.
Brug resuméfeltet på samme måde, som du ville bruge tekstfeltet i en hvilken som helst anden brandingannonce. Tænk, at hvis folk kun læser én ting på din profil, så er det din resumétekst. Det skal den emme af, så skriv det fængende og interessevækkende.
6. Få anbefalinger der blåstempler dig som leverandør
Anbefalinger fra tidligere kunder er vigtige. De kan være tungen på vægtskålen, når et lead vurderer, om du er værd at bruge tid på. Derfor er det også enormt vigtigt for en god LinkedIn-profil at kunne præsentere en række anbefalinger.
Selvfølgelig giver det mest værdi, hvis anbefalingerne kommer fra andre kunder. Alligevel kan anbefalinger fra samarbejdspartnere, leverandører og sågar kolleger og chefer også give mening.
Pointen med anbefalinger er nemlig både at blåstemple dig som en troværdig leverandør og som et venligt og hjælpsomt menneske. Én der går op i at løse andres problemer.
Selvom LinkedIn har lagt elementet langt ned på din LinkedIn-profil, ryger anbefalingerne derfor ind som prioritet nummer 6.
7. Skriv gode søgevenlige CV-overskrifter
I mange brancher – særligt de meget traditionelle – vil din erfaring og tidligere stillingsbetegnelser have rimelig stor indflydelse på, hvorvidt et lead kan blive til en kunde.
I nogle brancher entrerer man ikke med folk, der hverken har en udstrakt brancheerfaring eller en storladen jobtitel bag sig.
Selvom erfaring og evne indimellem ligger meget langt fra hinanden, må vi alligevel sande, at en vis opmærksomhed til dine tidligere stillinger er at foretrække, hvis du vil have en stærk og god LinkedIn-profil.
For at maksimere indflydelsen på salget fra dine tidligere ansættelser, skal vi kæde lidt flere ord på titlen, end LinkedIn umiddelbart lægger op til.
Du kan med fordel inkludere både, hvordan du skabte værdi for kunderne og nogle vigtige nøgleord i dine tidligere titler. Det vil få dine forgangne stillinger til at understøtte din nuværende mission.
En lille note om CV’et på LinkedIn
I dette afsnit taler jeg kun om titlerne og altså ikke om selve beskrivelsen af din tidligere erfaring.
Det skyldes, at når folk tilgår din profil fra sin mobil, er beskrivelserne af dine tidligere stillinger ikke synlige. I parentes bør måske nævnes, at de fleste besøg kommer fra mobilen.
Beskrivelserne har altså ingen indflydelse på den besøgendes oplevelse af din profil.
Beskrivelserne har til gengæld stor indflydelse på, hvor søgevenlig din profil er. Vil du gerne sikre, at du dukker op i søgninger på LinkedIn og Google, så kan du altså med fordel lave udførlige beskrivelser af alle dine erfaringer.
8. Få væsentlige anerkendelser til din kompetencelisten
Listen over dine kompetencer er blandt de letteste elementer at udfylde på LinkedIn. Det er nemt hurtigt at remse 10-20 ting op, som du selv mener, at du kan.
Men hvad er det værd, fristes man til at spørge?
I virkeligheden ikke så fantastisk meget hvis du ikke også kan få andre til at bakke op omkring dine evner. Det gammelkendte mantra ”Walk the talk” springer frem fra erindringen her. Med kompetencelisten på LinkedIn er der nemlig en hel del mere talk end walk involveret.
For at dine selvudnævnte kompetencer bliver troværdige, kan du altså gøre to ting:
- Få mange folk til at anerkende dem
- Få troværdige folk til at anerkende dem
Med troværdige folk mener jeg folk, der vidt og bredt er kendt for deres egne evner. Det kunne være kendte erhvervsfolk, kendte kunstnere eller noget helt tredje.
Hovedsagen er, at anerkendelserne kommer fra folk, som dine kunder respekterer og måske ser op til.
9. Fremhæv din uddannelse, hvis den er et Licence to Play
I nogle brancher betyder uddannelse alt. Din uddannelse kan være forskellen på, om du er interessant som leverandør, eller om du blot er endnu en irriterende sælger, der ikke forstår behovet.
Sælger du til brancher, hvor din uddannelse er afgørende for salget, bør du altså sørge for:
- at tilføje alle dine uddannelser og akkrediteringer på din profil
- at være grundig i beskrivelsen af dine uddannelser og beskrive, hvordan dine studier bidrager til den værdi, du skaber for dine kunder i dag.
Eksemplerne på de afgørende uddannelser ligger typisk inden for de traditionelle brancher. Altså, hvis du arbejder som jurist, statsautoriseret revisor eller måske læge.
Har du en beskyttet titel, bør du altid trække den frem, hvis du vil lukke dine salg. Du bør både trække den frem under afsnittet “Uddannelse” og i din LinkedIn-overskrift.
På den måde kan kunder på jagt efter for eksempel en statsautoriseret revisor nemt se, at du er relevant.
En god LinkedIn-profil tænker også SEO
At søgemaskineoptimere din profil er en god idé, uanset om du er på jagt efter kunder eller ledige stillinger.
Når du er opmærksom på din profils SEO, hjælper du Google og LinkedIn’s søgemaskine med at finde dig. Du gør det med andre ord nemt for potentielle kunder, når de er på udkig efter lige netop dine evner.
At lave SEO på din LinkedIn-profil betyder ikke nødvendigvis, at du skal køre en større søgeordsanalyse på dine kompetencer. Det kan du godt gøre, men du kan også blot nøjes med at tænke over, hvilke ord og søgefraser dine leads kunne forestille sig at benytte, når de er på jagt efter en ny leverandør.
Find dine søgeord til profilen
Lad mig illustrere med mit go-to-eksempel: revisoren.
Når man har brug for en revisor, kan jeg forestille mig, at man ville bruge følgende søgninger:
- Revisor Aarhus
- Revision af SMV
- Statsautoriseret revisor, Aarhus
- Hjælp til regnskab
- Bogføring af udlæg
- Bogføring import og eksport
- Talknuser med excel som godnatlæsning
Okay, den sidste er måske lidt off, men du fangede sikkert pointen.
Det handler om at finde ud af, hvilke nøgleord dine leads ville bruge, når de søger efter en person med netop din faglige profil.
Når du har identificeret dine nøgleord, skal du sørge for, at de bliver skrevet ind i teksterne på din LinkedIn-profil. Søgeordene bliver nemlig indekseret, og sikrer at din profil dukker frem i søgningerne.
På LinkedIn er der flere steder, hvor du kan inkorporere dine søgeord:
- Profiloverskriften
- Titlerne på dine tidligere erfaringer
- “Om”-tekst
- Beskrivelserne af dine erfaringer
Du bør tilføje dine nøgleord på en naturlig måde i dine tekster. De skal altså skrives ind i sætningerne, som var det en helt normal sætning. Når det er gjort, kan du også indsætte et par nøgleord i bunden af den tekst, som du arbejder i. Du må meget gerne bruge nøgleordene mere end ét sted.
For eksempel kan der i bunden af en af revisorens erfaringer stå:
Revision af mellemstore virksomheder | Regnskabsrådgivning for iværksættere | Bogføring af import- og eksport poster |
Ved bevidst at inkludere søgeord i teksterne på din LinkedIn-profil, skaber du en god og søgbar profil. Profilen bliver ikke blot er nem at læse for mennesker, men også en som søgealgoritmerne finder interessant.
Opsummering
Så, hvordan skaber du en god LinkedIn-profil?
Ja, det handler først og fremmest om at finde ind til formålet med profilen. Derudfra kan du så optimere dine tekster og billeder efter det, du ønsker.
Er formålet med din profil at skabe salg, bør du sørge for følgende:
- Italesæt dine kunders behov fremfor at tale om dig selv
- Adressér de væsentligste ting for at gøre dig interessant som leverandør (fx akademiske meritter, kurser, erfaringer, portefølje)
- Se venlig og imødekommende ud på dit profilbillede
- Væk interesse hos dine potentielle kunder med din profiloverskrift
- Understreg dit personlige og virksomhedens brand med dit banner
- Fremhæv interessante aktiviteter, som understøtter dit salg
- Skriv “Om”-teksten og erfaringsteksterne med fokus på, hvordan du løser kundens behov – ikke om hvad der står på dit CV
- Inkludér relevante søgeord og -sætninger for at dukke frem i søgninger
Rigtig god fornøjelse med at skabe en god LinkedIn-profil, som hjælper dit salg i hus.
Hent pdf’en gratis!
5 VÆRKTØJER, SOM BOOSTER DIT SALG PÅ LINKEDIN
Er du også træt af at gå den lange stenede vej, for at skabe salg med LinkedIn?
Det var jeg. Og derfor så bruger jeg i dag nogle værktøjer, som gør det 100 gange nemmere, at trække leads i land, når jeg bruger LinkedIn.
You should try it.