Att. designere, adfærdseksperter og app-udviklere.
I dag henrettes: UX
I ved det. Forkortelser lyder bare bedre. Klogere. Og smartere – især, hvis vi kan smide et X ind. Det får sådan en lidt gadesmart, hightech klang af det der X. Sådan en tone af, at vi i hvert fald er med på beatet. Ledelseskonsulenterne er med (CX), Apple er med (iPhone X) og Microsoft var med i 2001 (XP). Og nu er altså også designerne med.
Men UX, eller User Experience, som det hedder på nydansk, er endnu et ord (?), som må lide en offentlig henrettelse, fordi udtrykket mangler substans. Det er et overfladeudtryk, kun få indviede forstår, og som derfor ikke rigtigt forpligter. Så farvel til UX. Tak for nu.
NEKROLOG FOR UX
UX var et udtryk med intentionerne i orden. Alle tanker bag UX var sunde og gode overvejelser. Det sammen kan bare ikke siges om ordet – eller forkortelsen, om man vil.
UX var et modeord med kort levetid. Et par år måske. Men hvorfor?
Det måske allerstørste problem med UX var, at alle de, der solgte det, synes, det lød fedt, mens alle de, der købte det, ikke forstod en bjælde. En hurtig søgning bekræfter: De første syv resultater på Google er variationer af spørgsmålet “hvad er UX?”. Vi var altså ikke i øjenhøjde (åh gud, hvor jeg hader det udtryk).
Men i virkeligheden var UX slet ikke så fremmed endda. Det g(l)emte danske ord er nemlig “brugeroplevelse”. Se her er pludselig noget, de fleste kan forstå.
“Vores designs giver gode brugeroplevelser” – det forpligter! Prøv så at erstatte med det nu afdøde UX, og smag lidt på det. Smager du samme tyngde i løftet? Jeg gør ikke.
Så hermed min opfordring:
Læg UX-udtrykket i graven. Hold en kort mindehøjtidelighed. Hils Brugeroplevelse velkommen hjem.
Bonustip:
Råb “NEJ NEJ NEJ!”, alt hvad du kan, næste gang du hører nogen bruge en forkortelse med X.
Optag det på film, del det på YouTube og bliv YouTube-stjerne med dine 10 mio. visninger. Så vinder du måske lidt respekt hos dine teenage-unger.