Bliv en bedre skribent med 5 simple teknikker

Hvis du arbejder med tekst ofte ved du, at det kan være svært at få ordene til at gøre som du vil. De kan være nogle genstridige væsener, som bare ikke vil give dig den perfekte tekst du stræber efter. Om du er helt grøn inden for tekstforfatningens kunst eller garvet og rutineret, kan det være et problem. Nogle dage er gode og du skriver side efter side af gyldne ord, og andre dage kan du ikke engang få en indledning frem. Mit mål i dag er derfor at gøre alle dine dage gode.

Men det er desværre ikke noget, jeg kan få til at ske med et enkelt blogpost. Jeg vil dog love dig, at du bliver bedre til at få ordene til at gøre som du vil. Men det kommer til at kræve lidt arbejde fra din side.

1. Vær kritisk

Det kan være svært. For at bruge en alt for overbrugt kliché inden for tekstforfatning; ”Kill your darlings”. Det er et forfærdeligt koncept, men det er meget nødvendigt. Alt for ofte har jeg fundet mig selv midt i at slette noget af det, jeg synes fungerede helt perfekt i artiklen. Det gør det bare ikke altid i sidste ende. Især analogier, metaforer og abstrakte eksempler er tit fuldstændig unødvendige i din tekst. De fleste får ikke noget ud af, at du bruger en analogi til at forklare et forholdsvis simpelt koncept. Forstå mig ret; analogier, metaforer og så videre har helt sikkert en plads i tekster, men i stedet for at forklare hvordan man gør en forholdsvis simpel ting ved at referere til forskellige hverdagseksempler i din tekst, så forklar i stedet bare, hvordan man gør. Det andet forvirrer din læser og gør det svært for dem at forholde sig til din tekst. Det kan også kaldes for Picasso-teknikken.

2. Stjæl med arme og ben

Der er ingen tvivl om, at du bliver en bedre skribent af at skrive. Men faktisk kan du også blive bedre af at læse. Når jeg siger, at du skal stjæle med arme og ben, mener jeg det ikke bogstaveligt. Men hvis du læser noget fedt, så tag et ekstra kig på det. Er der noget her du kan bruge i din egen markedsføring? Hvis ja, så gem artiklen og brug den som hjælp til at komme i gang, næste gang du sidder foran tastaturet. Det kan være alt fra tonen i teksten, opsætningen eller formatet som helhed, der inspirerer dig. Den britiske poet og forfatter T.S. Eliot sagde engang: Good writers borrow, great writers steal.” Gør som Eliot!

3. Vær en kamæleon

Du kender godt dyret, ikke? Det er den lille, ofte grønne, øgle der kan ændre sin farve alt efter, hvor den befinder sig. Du skal tage inspiration fra den. Alt efter hvad og hvor du skriver, skal du simpelthen skifte ”farve”. Jeg kan inddrage mig selv som eksempel. Når jeg skriver tekster til mit studie skriver jeg helt anderledes, end jeg gør lige her. Det samme gør sig gældende, når jeg tager min Montanus-kasket på og skriver en kundecase. Det er en enormt kraftfuld evne at besidde. Hvis du kan det, så har din virksomhed lige pludselig 4-5 skribenter i én.

Øv dig. Taler du som du skriver? Hvis ikke, kan du prøve at skrive som du taler. Det giver et helt andet og nede-på-jorden indtryk af dig som skribent. Du kan også prøve at skrive mere snørklet og indviklet med flere linjer lange sætninger. Skriv som du forestiller dig, en du kender ville skrive. Leg med det og se, hvor det tager dig hen. En dag har du fundet nye stemmer inde i dit hoved som trænger til at komme ned på papiret.

4. Først skal teksten skrives

Skriveblokade er noget skidt. Jeg sidder ofte og stirrer blankt på en blinkende cursor og et blankt stykke papir. Kan du nikke genkendende til det? Jeg tror, de fleste der arbejder med tekster på daglig basis kender til det. Nogen gange flyder de kreative væsker bare ikke rigtigt. Der er en række måder at komme over det på, men den der oftest virker for mig er simpelthen bare at skrive. Jeg skriver alt, der kommer til mig. Tanker som ”Hvorfor er det her så svært” kommer ned på papiret, og når jeg har et par hundrede ord, sætter jeg mig ned og fjerner alt det, der ikke skal med i det færdige produkt. Hvis det stadig ikke kommer til dig når du har gjort det første gang, så gør det igen og igen indtil den sidder lige i øjet.

5. Slet, rediger, slet, rediger

Når du synes, du er færdig med at skrive, så læg din tekst væk et lille stykke tid. Måske en time eller to. Gå en tur, eller lav noget andet arbejde. Tag din tekst frem igen og slet det overflødige. Du skal nok slette omkring 30% af din tekst. Behold stadig det du har slettet i et separat dokument. Slet alt det du tænker ikke helt passer igennem det lille nåleøje, der hedder relevans for din tekst. Når du har gjort det tilpasser du din tekst, sådan at man ikke mærker, at der er slettet 30%. Hvis du ikke behøver tilpasse din tekst, så har du slettet 30% overskydende tekst. Afhængig af længden på dit indhold, kan du kan du gentage processen et passende antal gange. Det kan godt være lidt hårdt i starten, men som jeg skrev tidligere, så er en af de vigtigste ting, når du skriver, at være i stand til at ”Kill your darlings.” Når du har kørt med den her metode en rum tid, begynder du at skrive mere præcist, skarpt og generelt bedre. Så bliver det sværere og sværere at slette 30% af din tekst og stadig få det til at give mening.

 

Har jeg fulgt alle mine egne råd i den her tekst? Har jeg stjålet for meget, eller har jeg overset Picasso-teknikken selv? (Jeg kan afsløre, at der er røget mere end 30% af den første tekst.)

 

Har du et godt råd til at blive en strålende skribent? Vi hos Montanus vil rigtig gerne høre om det!

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment