For nyligt havde jeg fornøjelsen af at fortælle mine netværkskolleger i Relationsfabrikken lidt om, hvordan man kan bruge Linkedin til at skabe erhvervssalg. På workshoppen fik jeg en række spørgsmål om Linkedin, og vi talte om, hvordan man rykker op ad stigen, og får en god tilstedeværelse på Linkedin. Syv af de spørgsmål vil jeg forsøge at svare på nedenfor.
Først skulle vi lige vide, hvad udgangspunktet var.
Mens der var enkelte personer, som var helt nye på Linkedin, så er langt størstedelen af mine netværkskolleger ganske almindelige erhvervsfolk, som bruger Linkedin en gang imellem, men som ikke dyrker mulighederne i det professionelle online-netværk.
Er du Linkedin-skildpadde, -hingst eller Linkedinhjørning?
Vi delte folk op i tre kategorier baseret på deres Linkedin-modenhed. Hvor ligger du selv?
Skildpadde, Hingst eller er du helt oppe og ringe som Linkedinhjørning?
På workshoppen indsamlede jeg nogle spørgsmål om Linkedin, som folk havde. Det er de spørgsmål, du kan se herunder. Måske du også selv har gået og grublet over noget lignende.
Hvis du har andre spørgsmål, så skriv dem i en kommentar eller kontakt mig direkte, så skal jeg forsøge at svare så godt, jeg kan.
Du skal vælge premium, hvis du specifikt har brug for nogle af de funktioner, som premium tilbyder. Det kan være, at du har brug for rekrutteringsfunktionerne eller har en sælger, som har brug for de ekstra lead- og salgfunktioner, som Linkedin tilbyder i deres salgs-premium-version.
Jeg har fået mange spørgsmål om, hvorvidt Premium er en god idé. Mit korte svar er nej. Før du opgraderer skal du mestre Linkedin som almindelig bruger. Du føle dig hjemme på platformen og bruge den aktivt. Ellers får du intet ud af opgraderingen – som koster 500 kr. om måneden.
Brug pengene på en god frokost med en af dine hjertekunder i stedet.
2. Pris på markedsføring på Linkedin?
Linkedin er generelt dyrere end andre medier, som Facebook og Instagram. Det sagt, så kan der være nogle fordele i, at Linkedins viden om brugernes arbejdsplads og stilling så godt som altid er opdateret. Det kan altså give mere kvalificerede leads selvom de koster omkring 10x så meget som på fx Facebook.
Hvis vi derimod taler om ikke-sponsorerede opslag (det man kalder “organiske”), så er Linkedin meget mere gavmild end andre medier. På Linkedin taler vi om visningsprocenter på i 10-15% af dine følgere, mens vi for Facebook taler om 0,5-3% af dine følgere, der vil se et opslag, som du lægger ud.
3. Hvor stor betydning har ”anerkendelser” fra andre?
Det har efter min overbevisning ikke særligt stor betydning. Linkedin har for nyligt indført tests, som man kan tage, hvis fx man skriver, at man har Excel som kompetence. Så kan du tage en test, som beviser det. Dette er et godt skridt af Linkedin, fordi kompetence-ordene ellers i høj grad bare har kunnet vælges efter forgodtbefindende.
Jeg vil i stedet anbefale, at I udfylder jeres profil grundigt (og fuldstændigt), og spørger jeres netværk om anbefalinger. Dette kan I gøre via Linkedin. Anbefalingerne gør i langt højere grad, at folk tror på, at I besidder de kompetencer, I siger, I har.
4. Dine erfaringer med Linkedin til rekruttering?
Jeg har ikke personlige erfaringer med at rekruttere via Linkedin, men fordelen ved at bruge Linkedin ligger i at du har mulighed for at afsøge markedet, inden du henvender dig. Fordelen ligger altså i headhunting.
Desuden ligger der også en stor fordel i, at personer, som har et job i forvejen, vil være til at nå via Linkedin. Hvis du blot laver et opslag et jobnetværk, vil du ikke ramme personer i arbejde, fordi de ganske enkelt ikke besøger jobsider, hvis ikke de aktivt søger.
5. Hvad skal være synligt for folk uden for mit netværk?
Hvis spørgsmålet henvender sig på, hvorvidt man skal skjule dele af sin profil for personer uden for sit netværk, så vil mit spørgsmål være ”Hvorfor?”. I mine øjne er man på Linkedin for at skabe muligheder for sig selv og for sin virksomhed, så jo mere åben man gør sig, desto større sandsynlighed er der for, at folk vil forbinde og interagere med dig.
Hvis du lukker din profil, opnår du efter min overbevisning det modsatte, og kan altså ikke bruge Linkedin til at udvikle.
Hvis spørgsmålet handler om, hvor detaljeret man skal være på sin profil, så er mit svar: Meget detaljeret. Jo mere du skriver, desto flere søgninger, vil du dukke op i, og desto mere troværdig ser din profil ud.
6. Du er tagget i et opslag, der søger en leverandør. Hvad gør du?
Det sker indimellem, at man bliver tagget i et opslag, hvor nogen søger præcis den kompetence, som du ligger inde med. Men der er måske også 40 andre, der er blevet tagget. Så hvad gør du?
Helt simpelt:
Du liker kommentaren, hvor du er tagget og skriver en hurtig ”Tak for tagget, @PeterFormidler. @JørgenKøber, jeg skriver til dig i en privatbesked.”
Når du har gjort det, finder du JørgenKøber, connecter med ham, og skriver en kort besked, hvor der står:
Hej Jørgen
Din opgave lyder spændende – jeg vil gerne byde ind, og har den og den erfaring. Kan du fortælle lidt mere om opgaven?Vh. Mikkel
Husk, at hvis du ikke får svar, så er det sikkert, fordi Jørgen ikke har set det, men blot accepteret din connection-anmodning. Skriv til Jørgen igen, og spørg om han har haft tid til at kigge på din besked.
Hvis du stadig ikke får svar, så er det fordi, at der ikke er 40 andre, der har skrevet til Jørgen, men 400, og Jørgen er ved at omkomme af henvendelser. Du kan altså lade det ligge og glemme alt om Jørgen.
7. Hvad er godt indhold på Linkedin?
Sidste spørgsmål om Linkedin handler ikke overraskende om indhold.
Helt overordnet, så skal indholdet på Linkedin være af faglig/professionel karakter. Det er ikke stedet til kattevideoer og feriebilleder.
MEN.
Selvom dit indhold skal være professionelt, så skal du ikke være bange for at give det personlig karakter eller for at være meget og ofte tilstede. Det, der får dig til at stå frem i mængden og får dig til at træde fremstå menneskelig – og ikke som en lærebog – er, at du tør sige din mening.
Det er dine holdninger til fagligheden der er interessant. Det er dine professionelle holdninger til, hvad der er godt, og hvad der er dårligt, der giver dig karakter som professionel, og det er det, man køber, når man handler hos dig.
Lige en parentes til dette punkt, så skal du huske dette: Indhold giver omtale, god stemning og klik til din profil. Din profil er der, hvor selve salget sker – så den skal være i orden.
Eksempler på godt indhold kan være:
- Blogindlæg, som deles fra din hjemmeside, hvor du fortæller din holdning til et fænomen inden for din profession. (Hent skabelonen til et godt blogindlæg her)
- Blogindlæg, som skrives direkte på Linkedin ved at klikke på ”Skriv en artikel” lige under statusopdateringsbjælken. (Du kan evt. kopiere det indlæg, du udgav på din hjemmeside i sidste måned)
- Billeder fra workshops, foredrag el.lign, hvor du i teksten kommenterer på, hvad du fik ud af det, og hvorfor det er vigtigt.
- Kommentarer på andres opslag, hvor du bidrager med din mening/viden om noget.
- Deling af andres opslag, hvor du skriver din mening/viden til det, du deler.
- Lange tekstopslag (statusopdateringer), hvor du giver din personlige vinkel til et professionelt dilemma el.lign.
Mens kommentarer og opslag, som handler om emner, der er oppe i tiden ofte klarer sig bedre end mere generelle opslag, så har de generelle opslag den fordel, at de kan planlægges og distribueres automatisk, og desuden at et blogindlæg af generel (evergreen) karakter, vil klare sig bedre i Google-søgninger fremadrettet.
Jeg håber, at spørgsmålene også svarende på lignede nogle af dem, du – kære læser – går med. Jeg vil opfordre dig til at skrive de spørgsmål om Linkedin, som du ikke fik besvaret i en kommentar, så vil jeg forsøge at svare så godt, som jeg kan.
Hent pdf’en gratis!
5 VÆRKTØJER, SOM BOOSTER DIT SALG PÅ LINKEDIN
Er du også træt af at gå den lange stenede vej, for at skabe salg med LinkedIn?
Det var jeg. Og derfor så bruger jeg i dag nogle værktøjer, som gør det 100 gange nemmere, at trække leads i land, når jeg bruger LinkedIn.
You should try it.